Ons verhaal

Gesticht door de katholieke Orde van de Jezuïeten, komt ons huis anno nu voort uit een rijke traditie van spiritualiteit en openheid. De Jezuïetenorde stelt het zoeken van God in alle dingen centraal, waarbij een contemplatieve en helpende instelling wordt beoefend. In de spiritualiteit van de stichter van de Jezuïetenorde –Sint Ignatius van Loyola– wordt ervan uitgegaan dat ieder mens zoekende is. Wellicht in een iets ander perspectief, ervaren velen van ons ook in de huidige tijd het leven als een zoektocht.

Berchmanianum

Het Berchmanianum aan de Houtlaan in Nijmegen is waar onze wortels liggen. Vanaf 1929 volgden de jezuïeten daar het wijsgerig-theologische deel van hun opleiding. In 1967 werd het pand ingericht als verpleeg- en verzorgingshuis voor broeders en paters van verschillende katholieke ordes en congregaties. Terugkijkend is dit feitelijk het beginpunt van Aqua Viva.

Levend water

Rond 2015 besloten de jezuïeten van het Berchmanianum tot nieuwbouw van een groter complex, bedoeld als woonzorgvoorziening voor oudere geestelijken en niet-religieuzen. Dit nieuwe, moderne onderkomen noemden zij Aqua Viva. Levend water. Leven gevend water. Wij mensen kunnen niet zonder het lessen onze dorst. Letterlijk en figuurlijk. Getuige de fontein en waterloop op ons plein, symbool voor de stroom van het leven.

Onnavolgbaar

In 2016 verhuisden de eerste bewoners naar het nieuwe complex, gelegen in de parkachtige, rustige omgeving van de wijk Brakkenstein. Terwijl de nieuwbouw ruimte bood aan meer bewoners én meer zorg, bleven de kwaliteit van aandacht, rust en sereniteit van het Berchmanianum behouden. Misschien is dit wel de kern van wat Aqua Viva anders maakt. Onze historie, ons erfgoed zijn een gegeven en dit kun je eenvoudigweg niet nabootsen. Wij zijn trots op onze traditie.

Bewoners, regelmatige bezoekers, onze eigen mensen en zelfs incidentele gasten ervaren het, steeds weer:

Aqua Viva is woonzorg met hart en ziel.